Itsenäisyyspäivän puhe

Itsenäisyyspäivän puhe

Hyvät ystävät.

103 vuoden aikana olemme saavuttaneet paljon. Meillä on ensiluokkainen hyvinvointivaltio, jossa yhteiskunta ottaa kopin niistä, jotka apua kaipaavat. Meillä jokainen nuori koulutetaan, ja jokaisella on mahdollisuus korkeakoulutukseen. Meillä on laadukas terveydenhuoltojärjestelmä, turvaverkon antava sosiaaliturva ja ennen kaikkea vapaus toteuttaa itseään.

Me emme ole myöskään tässä maailmassa yksin, eikä identiteettimme enää kuulu pelkästään lakeuksille ja metsille. Me olemme osa eurooppalaista yhteisöä, jossa rakennamme yhdessä parempaa tulevaisuutta. Yhdessä me voimme ratkaista ympäristö- ja ilmastokriisin ja vaatia ihmisoikeuksia niille, jotka eivät niitä kotimaassaan saa. Me suomalaiset olemme osa globaalia maailmaa.

Minä olen kuitenkin huolissani. Itsenäisyyspäivänä me juhlimme Suomea. Suomea, joka on marssinut leijonalipun alla juhliessaan itsenäisyyttään yli sata vuotta sitten. Niinä hetkinä, kun me juhlimme Suomen itsenäisyyttä, on kaduilla marssinut myös suomileijonan ominut äärioikeisto, joka uhkaa kaikkea sitä hyvää, mitä Suomi on rakentanut. Ne marssit ovat loukkaus veteraaneille ja lotille. Ne ovat häpeäksi tälle juhlapäivälle ja koko yhteiskunnallemme, eikä niillä tule olla minkäänlaista sijaa kaduillamme – ei itsenäisyyspäivänä, ei muulloinkaan.

Olen huolissani, että yhteiskunnan turvaverkot eivät enää riitä. Olen huolissani syrjäytyvistä nuorista, jotka kanavoivat pelkonsa vihaksi muita kohtaan. Niistä, jotka pelkäävät oman yltäkylläisyytensä menettämisen puolesta niin paljon, että he ovat valmiita unohtamaan solidaarisuuden niitä kohtaan, joilla ei mene yhtä hyvin. Kun joku voi tunnustaa ylpeästi ja julkisesti olevansa fasisti ja etnonationalisti, voimme todeta yhteiskuntamme olevan rikki. Tämä polarisaatio ja ääriliikehdintä on saatava loppumaan. Kansallisylpeyden tai suomileijonan ei kuuluisi olla fasistien yksinoikeus.

Suomi on rakennettu hyvinvoinnille, mutta täällä kytee aivan liikaa pahoinvointia. Meidän on vastattava siihen hätähuutoon, ettei pelon tarvitse kääntyä vihaksi.

Tänä päivänä me juhlimme itsenäistä maata, jossa sivistys, demokratia ja hyvinvointi ovat olleet ylpeyden aiheitamme. Veteraanimme ovat sotineet niiden puolesta metsissä, ja me taistelemme niiden puolesta edelleen politiikassa. Toivon, että tänä itsenäisyyspäivänä jokainen meistä pysähtyy hetkeksi miettimään sitä, mitä me voimme tehdä turvallisemman yhteiskunnan puolesta. Mitä me voimme tehdä estääksemme polarisaation, ääriliikkeen ja pahoinvoinnin kasvun.

Ei anneta vihan voittaa. Turvallista itsenäisyyspäivää kaikille.

Vastaa