Puhe edustajistolle

Puhe edustajistolle

Tervetuloa seuraamaan matkaa SYL:n liittokokoukseen! Haastakaa mua, laittakaa viestii ja ottakaa somet haltuun – kaikki apu otetaan ilolla vastaan. Alla puhe edustajistolle tänään 25.8. ennen ehdokkaaksi valintaa.

Jos ette vielä tienneet, SYL täyttää ens vuonna 100 vuotta.

Sataan vuoteen on mahtunut valtava määrä merkittävää edunvalvontaa. En tiedä onko merkittävimmät saavutukset jo tehty, mutta jo niistä kiinni pitäminen on täyspäiväistä työtä. Edunvalvonta on tulipalojen sammuttelua, ja sekös me täällä Tampereellakin osataan.

Meidän pitää opetella sanoittamaan kaikki se, mitä me tehdään. Vahvistaa legitimiteettiä, tuoda arvostusta ja luottamusta tälle työlle ja sen pakertajille aina SYL:n toimiston väestä opiskelijajärjestöihin täällä meillä Tampereella.

Ehkä ne saavutukset mitä me tarvitaan on vähän erilaisia kuin ennen. Opiskelijoiden toimeentulo ei vieläkään ole ideaalitasolla, koulutuksen periytyvyys on vahvaa edelleen ja maksuttoman koulutuksen puolesta pitää taistella päivittäisellä tasolla. Näiden lisäksi meillä on käsissä ilmastokatastrofi, joka uhkaa näitä kaikkia edellämainittuja kysymyksiä ihan uudella tavalla. Mun opiskelijaliike tekee rohkeasti vaikuttamistyötä koko sukupolvensa puolesta.

Tää on sukupolvikysymys. Me ollaan se ikäluokka, joka elää kolmatta lamaa parikymppisinä ja tulee kutsutuksi syöttöporsaiksi kun mainitsee, että meilläkin on oikeus lepoon välillä. Mennyttä vuosikymmentä leimannut polarisaatio on luonut tilanteen, jossa sivistys, demokratia ja ihmisoikeudet ei välttämättä olekaan enää yhteiskunnassa jaettuja arvoja. Mun opiskelijaliike taistelee nykyisen ja tulevien sukupolvien puolesta.

Tää vuosi on ollut aikamoinen. Me ollaan koko tässä yhteisössä paiskittu töitä sen eteen, että tää yhteisö olis parempi paikka meille kaikille. Kiitos teille siitä. Tässä maailmassa on ihmisiä, jotka tähän työhön ei pysty tai keiden jaksamiskyky ei työhön riitä. Me tehdään tätä työtä muiden puolesta, että kaikilla meillä olisi hyvä olla.

Eräs anonyymi tuore varahalloped ilakoi saatuaan paikan hakemuksella, jossa luki ”olen käytettävissä”. Siitähän tässä loppujen lopuksi on kyse. Mä haluan jatkaa edelleen työtä opiskelijoiden paremman huomisen puolesta. Mä haluan hakea Suomen ylioppilaskuntien liiton puheenjohtajaksi tehdäkseni työtä kaikkien meidän opiskelijoiden eteen. Voisin siis sanoa, että olen käytettävissä.

Vastaa